Folytatom akkor a természetes festőlevek titkaival. Főtt tojásokhoz mindenképpen ilyet javaslok, hisz a tojás így ehető lesz. De ettől függetlenül is jó móka kísérletezni a színekkel és növényi főzetekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A "gyári" tojásfestékekre most nem vesztegetem az időt, úgyis rá van írva, mit hogyan csináljunk vele.

Színezéshez sokféle növény főzetét használhatjuk. A mennyiségeket még nem igazán mértem le sosem, általában "szemre" adagolom a növényeket a vízhez. Ahogy írtam már korábban, a tojást festés előtt meg kell tisztítani puha vizes ronggyal, különben nem fogja be egyenletesen a festék. Fontos, hogy a viasszal írt tojásokat langyos festőlébe áztassátok, mert a forró lében leolvadna róla a viaszréteg. 

Minél tovább hagyjátok a festőlében a tojásokat, annál intenzívebb színeket fogtok kapni.

A tojás az élet, az élet keletkezésének szimbóluma szerte a világban. A keresztény vallásba is beépült, a feltámadást, az újjászületést jelképezi. Magyar területen a piros szín a legelterjedtebb, bánatunkra pont ezt a színt a legnehezebb előállítani természetes alapanyagokból.

Piros:

Festőmályva szárított szirmaiból érhető el az áhított piros szín. A növényt ma is termesztik, gyógynövényboltokban beszerezhetitek. 


 

 

 

 

Barna:

Barna szín dió száraz burkából főzött léből, vagy vörös- és lilahagyma száraz héjának főzetéből készíthető. Utóbbival érdemes kísérletezni, mert az arányok változtatásával szép bordó árnyalat is elérhető. Nekem először véletlenül sikerült, de megéri, gyönyörű színeket "főzhettek" ki.

Egész sötétbarna árnyalatot lehet elérni csak lilahagyma héjának felhasználásával.

 

 

Sárgától a barnáig mindent vöröshagymából:

Vöröshagyma száraz héjának tömény főzetéből barnáspiros színt kaptok. Timsó hozzáadásával napsárga árnyalattá szelídíthető. 

 

 

 

 

 

Sárga:

Sárga színt több növényből is nyerhettek. Vöröshagyma száraz héjának főzetéből timsóval keverve, sáfrány- és körömvirágfőzetből, vagy almafa rügyeinek és fiatal ágainak főzetéből szintén egy kevés timsóval keverve.

 

 

 

 

Zöld:

Zöldet friss csalán levelének, spenótnak vagy fekete bodza zöld bogyóinak és zöld búza főzetének levéből nyerhettek. Ezekkel is mókás próbálkozni, mert más-más árnyalatokat kaptok a különböző növények felhasználásával.

 

 

 

 

 Lilás árnyalatok:

Reszelt cékla főzőlevéből bordóslila árnyalatot, nyárfa virágának timsós főzetéből pedig lila színt kaptok. Sötétlilát bodzabogyóból vagy vöröskáposzta levéből lehet elérni.

 

 

 

 

 

Rózsaszín:

Csipkebogyó (vagy ahogy a nagymamám nevezi, hecsedli) főzetéből kellemes rózsaszín árnyalatokat tudtok kihozni.

 

 

 

 

 

Fekete színt is elő tudtok állítani, bár ezt magyar területeken nem alkalmazták, lévén a tojás az élet és az újjászületés szimbóluma, ellenben pl. a karcolt tojások készítésekor fantasztikus hatást lehet elérni fekete színnel. Tölgyfagubacs forgácsának timsós főzetéből, vagy érett bodzabogyók timsóval és fahamuval kevert levéből nyerhetitek.

 

Források: KatyiSajti, Vitamin Sziget, Mosonyi Éva: Hímes tojások

Következő alkalommal sorra vesszük a tojás festésének hagyományos technikáit.